Lider du av torr mun? Du är långt ifrån ensam. Faktum är att muntorrhet kan skapa problem och leda till en ökad risk för kariesangrepp.
Torr mun – när salivproduktionen minskar
Saliven skyddar tänderna mot karies och just muntorrhet är en tydligt signal på att din salivproduktion minskat.
Utöver detta så kan muntorrhet även skapa andra problem som kan vara hämmande i vardagen. Det är något som definitivt kan sänka livskvaliteten hos den drabbade. Här kan vi nämna att man kan uppleva problem med att tugga maten, att man kan ha svårt att prata och uttala vissa ord och att man kan känna att den egna sömnen påverkas negativt. Tre direkt avgörande saker för den egna livskvaliteten - och starka skäl till varför man ska söka hjälp.
Muntorrhet - så kan du bli av med det
Tänderna tar som sagt skada av muntorrhet och därför måste man också söka regelbunden hjälp. Genom att besöka en tandhygienist någon gång årligen så kan man komma att nå lösningar innan problemen blir allt för stora - och kostsamma. Det är viktigt. Lika viktigt är det också att försöka hitta källan till varför man drabbats av muntorrhet.
I många fall kan de handla om att man äter läkemedel som bidrar till en minskad salivproduktion och därmed också en torrare mun. Äter man läkemedel så kan man alltså i första hand konsultera en läkare för att se om det finns någon annan alternativ medicin som går att använda.
En annan anledning är sjukdom. Exempelvis Sjögrens Syndrom - en sjukdom som, förenklat, angriper den egna vävnaden och som leder till att ögon och mun blir väldigt torra. Den sjukdomen ger dig också rätt till ett särskilt tandvårdsbidrag. Likaså om din muntorrhet är en följd av strålning - som också är något som kan leda till muntorrhet.
Stress bidrar till muntorrhet
Stress är ett annat exempel på något som kan bidra till en ökad torrhet i munnen. Något som gör att många fler idag upplever den problematiken. Stress är idag en folksjukdom och något som många brottas med dagligen.
Symptomen är många och muntorrhet är alltså ett sådant. Här kan man exempelvis ta hjälp genom avslappnande övningar, genom samtal med en psykolog eller genom att lära sig att hantera stressen på ett bättre sätt.
Så kan du göra i vardagen
Det finns inga konkreta lösningar på muntorrhet i form av behandlingar som fungerar per omgående. Tyvärr. Men det finns däremot tips som kan öka salivproduktionen. Att tugga tuggummi är ett sådant - givetvis då sockerfria alternativ.
Besöker du ett Apotek så finns där mängder av produkter - spray, sugtabletter, halstabletter och geler - som kan öka produktionen av saliv i munnen. Många av dessa har dessutom fluor i sig; för ytterligare skydd för dina tänder. Vatten är naturligtvis också bra att dricka regelbundet.
Hur - och vad - du äter kan också påverka. Mat med mycket tuggmotstånd tenderar att öka salivproduktionen. Att äta exempelvis råa morötter kan således vara väldigt bra.
Klart står att muntorrhet är ett stort problem som påverkar livet negativt. I och med att det inte finns några klara lösningar - behandlingar eller operationer - så handlar det om att hitta vägar att hantera problematiken i vardagen. Det viktigaste är att man hela tiden är medveten om de potentiella skador som kan åsamkas på tänderna. Därför bör extra besök hos tandläkare och tandhygienister bokas in.
Andra inlägg
- Hur länge håller skalfasader?
- 10 livsmedel som ger hål i tänderna
- Välj rätt tandborste och tandkräm till dina barn
- Minska risken för tandsten
- Hygien på en tandläkarmottagning
- Laga hål utan bedövning
- Hur utbildar man sig till tandläkare?
- Laga sprickor i tänderna
- Tandpetare, tandtråd eller tandtrådsbyglar?